CleanMyMac vs. gratisalternativen!?

Var börjar man egentligen? Jo jag tänkte skriva lite om programmet CleanMyMac och dess vara eller icke vara. Fungerar programmet? Är det bra? Finns det andra alternativ? Nu kör vi! :)

CleanMyMac är ett relativt nytt program som är din dators egna dammsugare. CleanMyMac rensar helt enkelt din dator från skräp och andra filer som inte behövs och tar plats samt datorns cache.

Jag har sedan en längre tid köpt och använt CleanMyMac och varit riktigt nöjd med det. Eller tja.. programmet har i alla fall visat hur mycket den har kunnat radera samt hur mycket sparat hårddiskutrymme jag fått. Eftersom programmet fått goda betyg från internets alla hörn så borde ju detta stämma! Eller?

Jag har en längre tid haft lite problem med min dator där hårddisken konstant arbetat (laddat) hela tiden. Detta kombinerat med att datorn känts seg och filmer i VLC, Plex osv har laggat eller hackat i uppspelningen. Datorn har helt enkelt inte känts frisk, ungefär som en förkylning som aldrig går över. Uppstår dessa problem så brukar det vanligtvis lösa sig med en ominstallation av operativsystemet. Men efter att ha importerat min hemmamapp och mina inställningar från TimeMachine (programmen brukar jag ominstallera separat och inte från TimeMachine) så har problemet så återkommit. Jag har därför efter en längre tids huvudbry inte förstått vad som varit problemet. Många tankar har gått till om det är hårddisken som börjar ge upp, men hårddiskens S.M.A.R.T. status har alltid varit okej.

Efter otaliga resningar med CleanMyMac, Onyx, säker start osv. så har detta inte hjälpt. I detta felsökande fick jag så en fundering om det kanske var något av dessa program som orsakade problemet! Det hela slutade med att jag gjorde ett test och jämförde CleanMyMac med gratisalternativet OnyX och säker start (inbyggt i operativsystemet). Vad gör egentligen CleanMyMac? Vad gör Onyx och vad gör säker start? När jag sedan har jämfört, vad händer om jag ominstallerar operativsystemet och slutar använda något av dessa program?

För att visa mitt testande så har jag valt att ta ett gäng skärmdumpar som bevis för mina tester! :)

1. Jag börjar att genomsöka med CleanMyMac. Sökningen visar att det finns totalt 545,85 MB att rensa. Men jag väljer att inget rensa!

2. Nu startar jag gratisalternativet OnyX och rensar allt som programmet kan rensa! Jag rensade dock inte Spotlights index.

3. När rensningen av OnyX är klar så startar jag om datorn UTAN att göra en säker start (dvs. hålla in shift tangenten vid uppstarten). Sedan startar jag återigen CleanMyMac och gör en sökning. Nu hittar CleanMyMac totalt bara 113,2 MB att rensa. Men jag tänker inte rensa något med CleanMyMac utan jag tänker nu starta om datorn med en säker start!

4. Nu har jag startat om datorn med shift tangenten (säker start) och gör en ny sökning med CleanMyMac! Som du ser har vi efter säker start totalt 73,74 MB att rensa och då har vi hittills bara använt CleanMyMac för att jämföra före och efter resultat!

5. Efter att ha hela tiden kontrollerat mot CleanMyMac så väljer jag nu slutligen att faktiskt rensa med CleanMyMac! Vi rensar och tittar på resultatet! Jag vill poängtera att det finns några få saker jag inte rensat pga. att programmet självt inte rekommendera detta (samt att dessa aldrig är ibockade som standard). Efter rensningen har jag bara 25,23 MB kvar att rensa (det som återstår är det som jag precis nämnt).

6. När jag rensat klart med CleanMyMac så startar jag så om datorn igen och gör en ny sökning direkt efter omstarten och får följande resultat:

Som ni ser av bilden så har vi efter omstart totalt 65,4 MB att rensa. Vad är det då för cache som skapas vid uppstarten? Jo det är användarcachen! Rensar jag med CleanMyMac och gör ännu en omstart så kommer denna användarcache att skapas igen! Denna cachen skapas alltså av en naturlig anledning av operativsystemet.

Vad visar då egentligen mina tester? Jo att det som CleanMyMac rensar kan gratisalternativen OnyX och säker start utföra också! CleanMyMac gör det hela bara lite fortare och frågan är om de extra minuter som OnyX och säker start behöver är värt kostnaden? Det var synd att jag inte gjorde detta test innan jag köpte CleanMyMac. 😉

Men nu var så testet klart och ett bevis på att gratisalternativen OnyX och säker start gör samma jobb som betalalternativet CleanMyMac. Men fortfarande återstår ett problem! Det är min dator. Ominstallationen hjälpte ju inte och problemen jag tidigare nämnt kvarstod! Jag påbörjade därför felsökningen som ligger till grund för detta blogginlägg. Efter att ha gjort en ominstallation av operativsystemet där problemet kvarstod och sedan gjort detta test så valde jag så att göra ännu en ominstallation. Det är den installation som jag nu sitter och skriver detta inlägg på och jag har nu under en längre tid inte installerat eller använt CleanMyMac!

Resultatet är slående! Filmer spelas upp utan problem (samma filmer som krånglade tidigare)! Hårddisken håller inte på att ladda och ladda och åter ladda… Datorn känns inte längre sjuk! Detta har resulterat i att jag även testat att använda Onyx, där jag har rensat flera gånger och filmer spelas som de ska och hårddisken har inte börjat att ladda, ladda och åter ladda som den gjorde tidigare…

Min felsökning är nu klar! Det visade sig vara CleanMyMac som strulade till det! Jag vet att det finns massor av recensioner och tester där detta program hyllas till skyarna! Det finns ju också en stor skara människor som är supernöjda med programmet och aldrig fått några problem. Har jag bara otur?

En sak är säker! Jag kommer aldrig mer att använda CleanMyMac på någon dator! Speciellt inte när gratisalternativen OnyX och säker start gör samma sak UTAN några problem! Men peppar peppar… Man ska bevisligen vara försiktig med rensarprogram och det har medfört att jag även blivit fundersam kring OnyX, även om det programmet hittills inte ställt till med några problem… Gör de det så lovar jag att återkomma i ämnet! :)

  • lindvall

    Intressant! Tack för tipset!

  • http://www.linnarsson.com/ Johan Linnarsson

    Tack själv :)

  • Jan Elm

    tack för ditt delande om Onyx, ska prova det… Jag provade Mackeeper men den var inte bra, verkar vara likt ett trojanprogram som vill länka till saker hela tiden och att man ska köpa program.