De tio vanligaste virusen i din Mac

Nu har Aftonblaskan gjort det igen och listat dom 10 vanligaste virusen för Mac! Ovanligt att Aftonblaskan kokar ihop en historia som inte stämmer… För att citera dom själva:

Det finns visst virus till Mac. Här är listan på vilka som är vanligast.

Sophos har nu släppt en lista över de vanligaste virusen på Mac-datorer. Listan baseras på information från 50 000 användare. Tidigare i år släppte Sophos ett gratis antivirus-program till Mac. Många laddade hem programmet och efter virusrapporter från 50 000 användare har nu Sophos sammanställt en lista över de vanligast förekommande virusen.

Skapade för Windows

Ett stort försäljningsargument för Mac-datorer har varit att de inte drabbas av virus. Och även om virus förekommer i mycket mindre utsträckning än i Windows är listan ett bevis på att virus drabbar även Mac-datorer.

Virusen på listan är skapade för operativsystemet Windows, vilket gör att de inte är skadliga för Mac OSX. De kan dock förekomma på Mac-datorer och sprida sig vidare genom t.ex. usb-minnen eller mejl. Dessutom kan de naturligtvis drabba Mac-användare som har Windows installerat på sin dator.

Samtidigt som vi tittar på den lista i artikeln på antalet virus som påstås finnas till Mac och OS X och som sammanställts av antivirusföretaget Sophos:

1. Mal/ASFDldr-A drabbade 4,62 procent.

2. Troj/Javadl-V drabbade 3,67 procent.

3. Mal/JavaKC-G drabbade 2,96 procent.

4. Mal/JavaKC-E drabbade 2,36 procent.

5. Troj/KeygenD-P drabbade 1,59 procent.

6. Mal/JavaKC-M drabbade 1,56 procent.

7. Troj/JavaDL-AX drabbade 1,53 procent.

8. Mal/JavaHU-A drabbade 1,36 procent.

9. Mal/JavaK-CI drabbade 1,35 procent.

10. Troj/Bytever-G drabbade 1,11 procent

Alla virus på denna lista säger ett tydligt svar från Sophos egna hemsida: Affected operating systems: Windows

Jag gjorde som så att jag gick igenom alla virus på listan och gjorde en sökning mot Google och första sökresultatet gick till Sophos egna sida! Alltså misstänker jag att Sophos ligger bakom detta falska påstående och själva artikeln från Aftonblaskan har bara en rubrik som ska lurar okunniga Mac OS X användare att köpa antivirus av Sophos! Så ruttet illa är det att jag visserligen länkar till artikeln jag citerar (för det måste jag) men att ge länkkraft till Sophos är något jag vägrar.

Visst, Mac OS X har haft och har fortfarande garanterat sina säkerhetsbrister precis som Windows men… Som alltid har det tidigare visat sig att vissa brister varit ett säkerhetshot där hackare har kunnat ta sig in i systemet den manuella vägen. Men då har detta skett genom att något hackat in sig pga. säkerhetsluckor i systemet och INTE via virus. När väl hackaren tagit sig in så kan denna möjligtvis installera en trojan. Vad är då en trojan?

Till Mac OS X finns det en handfull trojaner men dessa är skadlig programvara och för att dessa ska kunna infektera så måste användaren först besöka en skumrasksida eller tanka hem olaglig programvara/spel och sedan när sidan eller den olagligt nedladdade programvaran/spelet vill installera trojanen, så måste användaren mata in sitt administratörs lösenord. Viktigt att veta är att trojaner är skadlig programvara och inga virus. Virus infekterar ditt system utan din vetskap. En trojan kan bara installera sig om du anger ditt administratörs lösenord. Att bli infekterad av en trojan på Mac OS X är därför extremt liten. Så är man så dum att man besöker porr eller skumrasksidor eller tankar hem olaglig programvara/spel så kanske man får skylla sig själv? Speciellt om man håller på att fultanka…..

Så artikeln från Aftonblaskan är så rent löjlig att jag misstänker att Sophos har en bidragande orsak till artikeln och att Sophos vill sälja antivirusprogramvara.

Virus till Windows kan inte infektera OS X och programvara skriven för Windows kan aldrig köras på OS X.

För att citera ett stycket ur artikeln igen:

Virusen på listan är skapade för operativsystemet Windows, vilket gör att de inte är skadliga för Mac OS X. De kan dock förekomma på Mac-datorer och sprida sig vidare genom t.ex. usb-minnen eller mejl. Dessutom kan de naturligtvis drabba Mac-användare som har Windows installerat på sin dator.

Hela det stycket är lögn! Ett Windowsvirus kan inte sprida sig på Mac OS X då detta system INTE kan läsa eller köra Windowsprogram. Visst, du kan exempelvis öppna och läsa word dokument men infekterade dokument kan inte sprida sig till andra dokument i OS X eftersom viruset är skapat för Windows!

Det finns dom som har antivirus installerat på Mac OS X eller andra Unix eller Linuxsystem enbart för att skydda Windowsanvändarna. Det kan man tycka vad man vill om, men själv anser jag det är dumt och onödigt att använda datorresurser för att skydda Windowsanvändare då det är helt och hållet deras egna datorer och deras egna ansvar att ha ett komplett skydd!

Alla som använder ett Unix- eller Linuxsystem kan därför fortsätta att surfa vidare i lugn och ro… :) Till dig som läser detta och använder Windows: Du har inte funderat på att byta till en ljusare sida? 😉